Окръжният съд в Добрич постанови решение по делото, заведено от МБАЛ-Добрич

...
Окръжният съд в Добрич постанови решение по делото, заведено от МБАЛ-Добрич
Коментари Харесай

Съдът реши: В болницата в Добрич е проведена незаконна предупредителна стачка

Окръжният съд в Добрич постанови решение по делото, заведено от МБАЛ-Добрич против нейни чиновници , с което приема, че в лечебното заведение е имало предупредителна стачка , извършена в интервала 14-27 октомври 2022 година, по авансово направен график, и тя е била незаконна по отношение на 36 ответници, оповестиха от съда.

Съдът отхвърля предявените от  " Многопрофилна болница за интензивно лекуване - Добрич “ АД искове за установяване неправомерност на предупредителната стачка срещу останалите 6-ма ответници по делото и приключва производството по импортираните искове за установяване незаконността на оповестената на 13 октомври 2022 година в дружеството ефикасна стачка по отношение на всеки от 42-мата ответници.

Делото е заведено от МБАЛ-Добрич по Закона за споразумяване на колективните трудови разногласия - ЗУКТС, в качеството на шеф. Ответниците, посредством процесуалните си представители, оспорват исковете. 

Прокурорът показва мнение за основателност на исковете. Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и като обсъди доводите на страните, одобри за открито, че в болничното заведение е проведена предупредителна стачка по график - с отделяне от работа, а не са били проведени протестни дейности в извънработното време на служителите, нито е провеждана алегорична стачка, както твърдят ответниците.

Съдът не споделя и довода на ответниците, че не се касае за стачка по ЗУКТС, тъй като те протестирали във времето на почивките си. Въз основа на събраните по делото доказателства съдът приема, че 36 медицински експерти са взели участие в противозаконна предупредителна стачка и предявените против тях искове следва да бъдат почетени.

Според съда в болничното заведение е съществувал групов трудов спор по отношение на размера на главните трудови хонорари на медицинските експерти, който не е бил решен по пътя на непосредствените договаряния.

Медицинските експерти са имали право да стачкуват, само че правото им на стачка не е упражнено в сходство със ЗУКТС, тъй като липсва взето с обикновено болшинство от чиновниците решение за оповестяване на предупредителна стачка.

Според заключението на вещото лице по допусната експертиза по делото за годно взето решение за оповестяване и провеждане на стачка е било належащо единодушието на 259 чиновници в болницата. Това изискуемо болшинство по делото не е открито. 

Очевидно, за извършена стачка може да се приказва единствено в дните, в които чиновниците са били на работа, а не в почивните им дни или по време на отпуск, прецизира съдът и показва в решението си за кои дни приема за открито, че всеки от 36-те ответници е взел участие в  незаконните протестни дейности. 

Тъй като стачката е оповестена за отбрана ползите на медицинските специалисти, съдът отхвърля предявените искове за установяване незаконност на предупредителната стачка във връзка с останалите шестима ответници - доктор, четирима санитари и механик ел. системи.

В решението се изяснява, че те са подкрепили стачните дейности на своите колеги медицински експерти, само че независимо право на предупредителна стачка от взаимност за тях законът не планува. 

Решението си да приключи производството по импортираните искове за установяване незаконността на оповестената на 13 октомври 2022 година в сдружението ефикасна стачка по отношение на всички ответници, съдът изяснява с настъпилия нов факт в хода на производството - провеждането в интервала от 10 до 21 ноември 2022 година на оповестената при подаване на исковата молба ефективна стачка.

При това развиване на стачката надлежното упражняване на правото на иск от работодателя допуска оборване на вече проведената стачка, а ползата от определяне незаконността на само обявената стачка отпада и производството по делото по този иск следва да бъде прекъснато, написа в правосъдния акт. 

Решението предстои на обжалване в двуседмичен период от съобщаването му на страните пред Апелативен съд-Варна, а частта, с която производството по делото е прекъснато - в едноседмичен период.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР